Editorial

Proiect de lege pentru ca istoria romilor să devină materie obligatorie


Image

Members Nicolae Paun and Madalin Voicu intend to submit a draft to the Romanian Parliament about the introduction in the history textbooks a chapter on Roma minorities.

————————-

Deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu vor introducerea în manualul de istorie al elevilor de la ciclul gimnazial al unui capitol dedicat minorităţilor naţionale, inclusiv a romilor.

“Ca minoritate, noi, romii, nu suntem cunoscuţi decât că cerşim, furăm, dăm în cap şi am fost sclavi”, afirmă Nicolae Păun,  preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor. El intenţionează să depună în Parlament un proiect de lege în acest sens.

De cealaltă parte, deputatul PSD Mădălin Voicu argumentează că este bine ca elevii să înveţe că pe lângă majoritari sunt şi minoritari care  au o istorie şi o tradiţie.

Astfel, profesorii de istorie ar trebui să le spună elevilor că romii sunt de mai multe feluri – fierari, căldărari, spoitori, aurari şi muzicanţi – şi să insiste pe momentul abolirii sclaviei, în 1856, dar şi pe persecuţiile la care au fost supuşi ţiganii în al Doilea Război Mondial.

“Nu ştiu dacă soluţia constă în a mai introduce informaţie. Mesajul pe care profesorul de la catedra de istorie trebuie să îl transmită este acela de a preda, de a accentua rolul minorităţii în principalele momente în care ea şi-a jucat rolul în istorie”, este de părere Mihai Manea, preşedintele Asociaţiei profesorilor de istorie.

Potrivit datelor ultimului recensământ, minorităţile reprezintă 12% din populaţia României. Peste 600.000 de cetăţeni s-au declarat de etnie romă, dar asociaţiile de profil afirmă că, în realitate, sunt în jur de două milioane.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s